Media Planning Top MCQs with answer practice set

MCQs set with answer for Media Planning

Are you searching of degree courses and your subject Media Planning exam based on MCQ? If yes! You can practice top multiple choice question with answer for better marks. Oh This is absolutely free and dedicated on aidlo mcq portal.

QN1. The word Media came from the Latin word

a. middle

B. media

c. medium

d. mode

Answer

Answer: a.middle


QN2. targets are those who have the power to affect the changes the campaign calls for

a. primary

B. secondary

c. tertiary

d. priority

Answer

Answer: a.primary


QN3. A is an estimation of a company’s promotional expenditures over a period of time.

a. media buying

B. media planning

c. media budget

d. media scheduling

Answer

Answer: a.media buying


QN4. is a count up of all the people of the total base or defined Target Grass (TG) who are actually exposed to or reached by communication used.

a. reach

B. frequency

c. cumulative reach

d. visibility

Answer

Answer: a.reach


QN5. Sender of a media text has an access to feedback of the audience.

a. direct

B. indirect

c. delayed

d. crypted

Answer

Answer: a.direct


QN6. A consumer must plan to act in a desired manner is also known as

a. attention

B. intention

c. behaviour

d. reaction

Answer

Answer: b.intention


QN7. The cost factor becomes a matter of relative cost of the individual media, in case of newspaper, this relationship is determined as per per column.

a. centimeter

B. word

c. line

d. paragraph

Answer

Answer: a.centimeter


QN8. methods is a ” let’s not rock the boat” or “If something ‘s going well, why fix it ” way of setting budget.

a. status quo

B. inflation adjusted

c. case rate

d. estimation

Answer

Answer: a.status quo


QN9. number of unduplicated individuals or households reached by an advertising medium over a particular period.

a. reach

B. frequency

c. cumulative reach

d. visibility

Answer

Answer: c.cumulative reach


QN10. Media is considered as Modern commodity because

a. specializedtechnology

B. slow speed

c. unreliable data

d. high cost

Answer

Answer: a.specializedtechnology


QN11. Research will tell you about your target audience’s local media habits

a. qualitative

B. quantitative

c. descriptive

d. analytical

Answer

Answer: a.qualitative


QN12. refers to a specific methods of media used by companies to deliver advertising messages to targeted customers.

a. media vehicle

B. media mix

c. media methodology

d. media dispersion

Answer

Answer: a.media vehicle


QN13. method is slightly modified version of the ‘Status Quo’ method.

a. media budget

B. inflation adjusted

c. case rate

d. estimation

Answer

Answer: b.inflation adjusted


QN14. is the average number of exposers amongst those who have been reached or have seen the ad atlest once.

a. aots -average opportunity to see

B. air – average issue readership

c. circulation

d. reach

Answer

Answer: a.aots -average opportunity to see


QN15. is responsible for Media content.

a. editor

B. common people

c. government

d. competitor

Answer

Answer: a.editor


QN16. indicates a percentage of target audience who is exposed at least once in a given period yo a particular media vehicle

a. reach

B. frequency

c. market coverage

d. market share

Answer

Answer: a.reach


QN17. is the ability to aim a radio or TV program or programming at a specefic, limited audience or consumer market.

a. narrow casting

B. media concentration

c. media mix

d. media planning

Answer

Answer: a.narrow casting


QN18. method is identical to the A-S method expect that the budgeting is linked to the number of cases or units sold.

a. media budget

B. inflation adjusted

c. case rate

d. estimation

Answer

Answer: c.case rate


QN19. In the a diary with quarter hour times slots across the rows and channels across the column is given to a panel.

a. peoplemeter

B. diary system

c. stickiness index

d. rating

Answer

Answer: b.diary system


QN20. leads to aggression in society

a. fake news

B. good news

c. authentic news

d. live news

Answer

Answer: a.fake news


QN21. Message weight is expressed in terms of gross impressions or rating points.

a. gross

B. net

c. operational

d. average

Answer

Answer: a.gross


QN22. A is a publication that mostly covers one main topic.

a. newsletter

B. newspaper

c. magazine

d. pamplet

Answer

Answer: a.newsletter


QN23. is the process of strategizing, negotiating and purchasing ad placements or inventory.

a. media buying

B. media planning &buying

c. media budget

d. media scheduling

Answer

Answer: b.media planning &buying


QN24. The comprises of two units , a remote to register the viewer details and a channel monitoring device attached to the TV which records the channel being switched.

a. peoplemeter

B. diary system

c. stickiness index

d. rating

Answer

Answer: a.peoplemeter


QN25. is a very common mass media product.

a. poverty

B. politics

c. women abuse

d. scams

Answer

Answer: b.politics


QN26. —– —–is ahighly negotiable medium when it comes to pricing.

a. News paper

B. Radio

c. Television

d. D. Internet

Answer

Answer: b.Radio


QN27. A large amount of —– advertising is for retailers, local businesses used for promotions.

a. newspaper

B. magazines

c. radio

d. television

Answer

Answer: c.radio


QN28. The —– should be the formal summation of the advertising task that the media planner will take on to a solution.

a. media brief

B. media expansion

c. media buying

d. media selling

Answer

Answer: a.media brief


QN29. Companies are exploring the —– for communicating their advertising message because of its several attractivefeatures and advantages.

a. television

B. newspaper

c. .radio

d. new media

Answer

Answer: d.new media


QN30. The advertising industry is passing through a transition phase with the emergence of the—– media.

a. television

B. online

c. interactive

d. information

Answer

Answer: b.online


QN31. New media is very cost-effective when compared to the traditional mediaand is highly—–

a. reliable

B. requited

c. resourceful

d. result-oriented

Answer

Answer: d.result-oriented


QN32. The —– is the biggest possible medium and has the quickest and the deepest reach throughout the globe.

a. web

B. TV

c. radio

d. outdoor

Answer

Answer: a.web


QN33. Digit al technology is changing the way—– relate to products and markets.

a. manufactures

B. consumer

c. dealers

d. industry

Answer

Answer: b.consumer


QN34. Media —– is a primary goal of advertising media planning and buying.

a. flexibility

B. expansion

c. frequency

d. efficiency

Answer

Answer: d.efficiency


QN35. Frequency of describes the number of times that your advertisement appears in the media.

a. continuity

B. exposure

c. repetition

d. D. insertion

Answer

Answer: d.D. insertion


QN36. . Advertising media do not operate in a vacuum: they must be part of the overall and advertising plans.

a. marketing

B. media

c. corporate

d. campaign

Answer

Answer: a.marketing


QN37. Advertisers use many factors other than the—–in their media analyses and plans.

a. activities

B. audience

c. attributes

d. influential

Answer

Answer: b.audience


QN38. Cyber consumers are not _

a. Heterogeneous

B. segmented

c. mass

d. homogeneous

Answer

Answer: d.homogeneous


QN39. e-Tailingwill have to co-exist with —– retailing.

a. e-Commerce

B. traditional

c. mobile

d. integrated

Answer

Answer: b.traditional


QN40. —– the appropriate market segment has become ever more imp ort ant when carrying out e-branding campaigns.

a. Segmenting

B. Positioning

c. Targeting

d. Implementing

Answer

Answer: c.Targeting


QN41. CAS stand for

a. Conditional access system

B. control accounting system

c. control adademic system

d. conditonal account system

Answer

Answer: a.Conditional access system


QN42. TRP stand for

a. total ring point

B. total rating point

c. total rate power

d. television rating points

Answer

Answer: d.television rating points


QN43. Radio rating services was conductede in

a. 2005

B. 2006

c. 2007

d. 2008

Answer

Answer: c.2007


QN44. NTS stand for

a. national television study

B. north testing system

c. national television system

d. national technology system

Answer

Answer: a.national television study


QN45. Drugs and cosmetics act

a. 1940

B. 1960

c. 1950

d. 1890

Answer

Answer: a.1940


QN46. IRS stands for

a. Indian readership survey

B. Indian record survey

c. Indian rate survey

d. Indian rating system

Answer

Answer: a.Indian readership survey


QN47. —– Play important role in providing accurate data

a. ABC

B. BBB

c. ACB

d. AFC

Answer

Answer: a.ABC


QN48. Media planning begins with

a. market

B. market analysis

c. profit

d. planning

Answer

Answer: b.market analysis


QN49. PCI stands for

a. press council of India

B. press court of india

c. panel court of india

d. pass council of india

Answer

Answer: a.press council of India


QN50. The PCI established

a. 1978

B. 1967

c. 1866

d. 1987

Answer

Answer: a.1978