Principle of Management Top MCQs with answer practice set

MCQs set with answer for Principle of Management

Are you searching of degree courses and your subject Principle of Management exam based on MCQ? If yes! You can practice top multiple choice question with answer for better marks. Oh This is absolutely free and dedicated on aidlo mcq portal.

QN1. Which is not a principle of compound fracture treatment?

a. no tendon repair

B. aggressive antibiotic cover

c. wound debridement

d. immediate wound closure

Answer

Answer: d.immediate wound closure


QN2. Medial meniscus is more vulnerable to injury because of?

a. its fixity to tibial collateral ligament

B. its semicircular shape

c. action of adductor magnus

d. its attachment to fibrous capsule

Answer

Answer: a.its fixity to tibial collateral ligament


QN3. Injury to the popliteal artery in fracture lower end of femur is often due to?

a. distal fragment pressing the artery

B. proximal fragment pressing the artery

c. tight plaster

d. hematoma

Answer

Answer: a.distal fragment pressing the artery


QN4. In transverse fracture of the patella, the treatment is

a. excision of small fragment

B. wire fixation

c. plaster cylinder

d. patellectomy

Answer

Answer: b.wire fixation


QN5. Blood coagulation profile in pregnancy is

a. increase in fibrinogen level of 10-25 %

B. decrease in factor x, xi, xii

c. decrease in plasminogen activity

d. increase in platelet count

Answer

Answer: a.increase in fibrinogen level of 10-25 %


QN6. In classical caesarean section more chances of rupture of uterus is in

a. upper uterine segment

B. lower uterine segment

c. utero cervical junction

d. posterior uterine segment.

Answer

Answer: a.upper uterine segment


QN7. The most preferred treatment of fracture of neck of femur in a young person is

a. hemiarthroplasty

B. total hip treatment

c. conservative treatment

d. closed reduction & internal fixation

Answer

Answer: d.closed reduction & internal fixation


QN8. Position of immobilization in fracture both bones of forearm in an adult male will be

a. prone

B. mid prone

c. supine

d. 10?? supine

Answer

Answer: c.supine


QN9. True about clavicular fracture is

a. most common at medial 1/3 & 2/3

B. comminuted fracture common

c. malunion occurs

d. usually due to fall on elbow

Answer

Answer: c.malunion occurs


QN10. Excision of fractured fragment is practised in all fractures except

a. patella

B. olecranon

c. head of radius

d. lateral condyle humerus

Answer

Answer: b.olecranon


QN11. In 65 year old male with history of fracture neck of femur 6 weeks old, treatment of choice

a. sp nailing

B. mc murrays osteotomy

c. hemiarthroplasty

d. none.

Answer

Answer: c.hemiarthroplasty


QN12. In Colles fracture not seen in

a. proximal impaction

B. lateral rotation

c. dorsal angulation

d. medial rotation

Answer

Answer: d.medial rotation


QN13. A lady presents with a history of fracture radius, which was put on plaster of paris casts for 4 weeks. After that she developed swelling of hands with shiny skin. What is the most likely diagnosis.

a. rupture of extensor pollicis longus tendon

B. myositis ossificans

c. reflex sympathetic dystrophy

d. malunion.

Answer

Answer: c.reflex sympathetic dystrophy


QN14. Complication of fracture scaphoid is

a. injury to radial artery

B. avascular necrosis of proximal part

c. avascular necrosis of distal part

d. injury to radial nerve

Answer

Answer: b.avascular necrosis of proximal part


QN15. Which fracture neck of femur has a poor prognosis

a. intra capsular

B. extracapsular

c. both

d. none.

Answer

Answer: a.intra capsular


QN16. Fracture blisters commonly appear on how many days?

a. 1- 3 days

B. 3- 5 days

c. 5-7 days

d. 5-9 days

Answer

Answer: b.3- 5 days


QN17. If the greater tuberosity of the humerus is lost, which of the following movements will be affected

a. adduction and flexion

B. abduction and lateral rotation

c. medial rotation and adduction

d. flexion and medial rotation

Answer

Answer: b.abduction and lateral rotation


QN18. The most common cause of a sprained ankle is injury of

a. deltoid ligament

B. lateral ligament

c. inferior tibiofibular ligament

d. anterior talofibular ligament.

Answer

Answer: d.anterior talofibular ligament.


QN19. In the case of 65 year old person with fracture neck offemur the treatment of choice is

a. close reduction

B. close reduction with internal fixation

c. open reduction

d. replacement of head and neck of the femur with a prosthesis

Answer

Answer: d.replacement of head and neck of the femur with a prosthesis


QN20. Tardy ulnar nerve palsy is seen in :

a. cubitus valgus

B. dislocation of elbow

c. fracture scaphoid

d. supracondylar fracture of humerus

Answer

Answer: a.cubitus valgus


QN21. Common injury to baby is

a. fracture humerus

B. fracture clavicle

c. fracture radius-ulna

d. fracture femur

Answer

Answer: b.fracture clavicle


QN22. Young man with # tibia of left side 2 months ago, is having popliteal cast, Now needs mobilization with single crutch. Which will be the preferred site?

a. left sided crutch

B. right sided

c. any side

d. both sides

Answer

Answer: a.left sided crutch


QN23. Earliest symptom of Volkmann’s ischemia is

a. pain in flexor muscles

B. absence of pulse

c. pain on passive extension

d. cyanosis of limb

Answer

Answer: a.pain in flexor muscles


QN24. A patient develops compartment syndrome (swelling, pain and numbness) following manipulation and plaster for fracture of both bones of leg. What is the best treatment?

a. split the plaster

B. infusion of law molecular weight dextran

c. elevate the leg after splitting the plaster

d. do operative decompression of fascial compartment

Answer

Answer: d.do operative decompression of fascial compartment


QN25. Anterior dislocation of shoulder causes all except

a. circumflex artery injury

B. avascular necrosis head of humerus

c. brachial plexus injury

d. chip fracture scapula

Answer

Answer: d.chip fracture scapula


QN26. In Colles# following is most common complication

a. non union

B. malunion

c. sudecks dystrophy

d. volkmanns ischemic contracture

Answer

Answer: b.malunion


QN27. Patient with supracondylar fracture following reduction presented with claw hand. The likely diagnosis is

a. volkmanns ischaemic contracture

B. median nerve injury

c. ulnar nerve injury

d. dupuytrens contracture

Answer

Answer: a.volkmanns ischaemic contracture


QN28. Pivot test for

a. anterior cruciate ligament

B. posterior cruciate ligament

c. medial meniscus injury

d. lateral meniscus injury

Answer

Answer: a.anterior cruciate ligament


QN29. Triangular relation of Elbow is maintained in

a. fracture ulna

B. anterior dislocation of elbow

c. posterior dislocation of elbow

d. supracondylar fracture

Answer

Answer: d.supracondylar fracture


QN30. Fracture which most often requires open reduction & internal fixation

a. lateral condyle of humerus

B. femoral condyle

c. distal tibial epiphyseal separation

d. fracture both bones forearm

Answer

Answer: a.lateral condyle of humerus


QN31. Commonest type of lesion causing recurrent shoulder dislocation is

a. shallow glenoid labrum

B. bankarts lesion

c. weakness of subscapularis muscie

d. injury to humeral head

Answer

Answer: b.bankarts lesion


QN32. Menisci calcification is a feature of

a. gout

B. hyperparathyroidism

c. pseudogout

d. ankylosing spondylosis

Answer

Answer: c.pseudogout


QN33. A young adult presenting with oblique, displaced fracture olecranon treatment of choice

a. plaster cast

B. percutaneous wiring

c. tension band wiring

d. removal of displaced piece with triceps repair

Answer

Answer: c.tension band wiring


QN34. Volkmann’s ischemic contracture mostly involves

a. flexor digitorum superficialis

B. pronator teres

c. flexor digitorum profundus .

d. flexor carpi radialis longus

Answer

Answer: c.flexor digitorum profundus .


QN35. Avascular necrosis is commonest in one of the following fractures

a. gorden 1 & 2 fracture of femoral neck

B. gorden 3 & 4 fracture of femoral neck

c. sub-trochanteric fracture of femoral neck

d. baso-trochanteric fracture

Answer

Answer: b.gorden 3 & 4 fracture of femoral neck


QN36. On measurement, the base of Bryant’s triangle on the left side is found to be short by 2 cms as compared to the right side. This indicates

a. fracture of the neck of the femur

B. fracture of the shaft of the femur

c. osteoarthritis of hip joint

d. rheumatoid arthritis of the hip joint

Answer

Answer: a.fracture of the neck of the femur


QN37. All the following requires open reduction & internal fixation almost always except

a. lateral condyle of humerus

B. olecranon

c. patella

d. volar bartons fracture

Answer

Answer: d.volar bartons fracture


QN38. Pathognomic sign of traumatic fracture

a. swelling

B. tenderness

c. redness

d. crepitus

Answer

Answer: d.crepitus


QN39. A football player, while playing, twists his knees over the ankle. He still continues to play.

a. medial meniscus tear

B. anterior cruciate ligament tear

c. medial collateral ligament injury

d. posterior cruciate ligament injury.

Answer

Answer: a.medial meniscus tear


QN40. K-wire is used in

a. circlage

B. fixing forearm bones

c. prior to plating

d. all of the above.

Answer

Answer: d.all of the above.


QN41. Treatment of Acute myositis Ossificans is

a. active mobilization

B. passive mobilization

c. infra red therapy

d. immobilization

Answer

Answer: d.immobilization


QN42. The treatment of choice for non-union of extracapsular fracture neck femur

a. hip spica

B. intramedullary nailing

c. internal fixation

d. compression plating

Answer

Answer: c.internal fixation


QN43. Duga’s test is helpful in

a. dislocation of hip

B. scaphoid fracture

c. fracture neck of femur

d. anterior dislocation of shoulder

Answer

Answer: d.anterior dislocation of shoulder


QN44. Open reduction in children is done for

a. supracondylar fracture

B. forearm both bone fracture

c. femoral condyle fracture

d. lateral condyle of humerus fracture

Answer

Answer: d.lateral condyle of humerus fracture


QN45. Avascular necrosis of the head of femur is not seen in

a. subcapital fracture

B. intertrochanteric fracture

c. transcervical fracture

d. central dislocation of hip

Answer

Answer: b.intertrochanteric fracture


QN46. Stiffness in knee is maximum when traction is at

a. skin

B. lower end femur

c. upper end tibia

d. calcaneum

Answer

Answer: b.lower end femur


QN47. Intramedullary fixation is ideal in a case of fracture of shaft of femur when there is

a. a transverse fracture

B. a compound fracture

c. soft tissue interposition between the fractured ends

d. such a fracture in a child

Answer

Answer: a.a transverse fracture


QN48. Treatment of choice for old non-united fracture of shaft of femur

a. compression plating

B. bone grafting

c. nailing

d. compression plating with bone grafting.

Answer

Answer: d.compression plating with bone grafting.


QN49. A Bennet’s fracture is difficult to maintain in reduced position because of the pull of

a. extensor pollicis longus

B. extensor pollicis brevis

c. abductor pollicis longus

d. abductor pollicis brevis

Answer

Answer: d.abductor pollicis brevis


QN50. Inter trochanteric fracture has trendelenberg sign negative because of the action of

a. gluteus medius

B. gluteus minimus

c. g.maximus

d. tensor fascia lata

Answer

Answer: a.gluteus medius